Postnatal by Bubalo Archives - HealtyMe

Postnatal by Bubalo

Lifetime access

13

Тренинзи од Елена Бубало

Ниско

ниво на интензитет

50

здрави рецепти

2,980+

заедница на discrod

Postnatal by Bubalo

Примарната цел во постанаталниот период е да го движите телото и да правите вежби (движења)
кои ќе направат да се чувствувате добро и ќе ви одговаратаат на вашата моментална состојба.
Но најважно е да ја вратиме јачинита на јадрото, со помош на вежби за трансвезални абдоминални
мускули, дијафрагмата и долниот дел од карлицата.
Вежбањето после породување освен што ќе ти помогне да се чувствуваш добро и активно дополнително те држи мотивирана. Дополнителни придобивки се:
- ги зајакнувате и тонизирате абдоминалните и грбните мускули
- помага и во губење на на вишок килограми заедно со намален калориски внес (ова не значи дека треба да сте на диета, ова значи дека не треба да јадете повеќе зради митови да имате повеќе млеко), туку да јадете избалансирано, разновидно и свежо. Доколку вашиот докор ви забрани внес на одредени намирници само ќе направиме соодветна замена.
- го зголемува кардиоваскуланото здравје (кондицијата)
- ви дава поголема енергија за денот која многу ви е потребна
- помага и во поквалитетен сон нормалчно доколку дозволи вашето бебе :)
- го намалува стресот
- намалува симтоми на поспородилна депресија

И многу важно, со самото вклучување на физичка активност во вашата денван рутина ви помага да бидете позитивен пример за вашето дете низ годините кои доаѓаат.

Да не се грижите за намалување на количината на млеко заради вежбање. Тоа во ретки случаи се појавува кај многу интензивни тренизни. Овие тренинзи не се воопшто интензивни туку се прилагодени да можете да започнете одма штом се почувствувате дека можете (или со дозвола од вашиот гинеколог, но да не е тоа после 6 месиц, бидејќи постнатален период трае до 6 месеиц, после е касно за многу работи). Ниту количината ни квалитетот на млекото ќе се промени со овој вид на тренинзи, вие грижете се само да останете хидрирани додека вежбате но и во текот на целиот ден.

Доколку сте со спонатано природно породување може да започнете после неколку дена, ако се чувствувате добро. Доколку сте со царски рез или сте имале дополнителни компликации, побарајте потврда од вашиот гинеколог.

Во програмата ви се вклучени 8 кратки тренинзи околу 15 минути, плус 2 тренинга од програмата тотал боди вол1 доколку се чувствувате дека можете зависи од претходна физичка активност. Дополнително имате видеа за загревање и истегнување кои траат по 6-7 минути и се препорачуваат да ги правите, затоа што се многу важни за да правилно се почне и заврши тренингот.
Првиот тренинг е многу важен односно е за затворање на абодиминалните мускули поточно ректус абдоминис. Тоа се вежби кои се препорачуваат да ги парвите секој ден, ги заменуваат стандардните вежби за стомачни мускули.
Останатите тренинзие се тренизни за целото тело, секој тренинг си има акцент на посебна мускулна група и полека ќе го враќаат вашето тело назад.
Тренинзите може да ги правите и подолго доколку сакате и се чувствувате дека можете, односно дупло време или дупло повторувања во зависност од тренингот. Мора сами да процените, се препорачува и подолго вежбање доколку немате болка и имате сила.
Останатите тренинзие се тренизни за целото тело, секој тренинг си има акцент на посебна мускулна група
Од реквизити ви се потребни 2 тегчиња ос 2, 3 или 4 кг но може и без нив и еден мал стабиле стол, околу 30-40 cm.
Пробајте да вежбате преку еден ден, а првиот тренинг да го правите секој ден. Штом завршите 8 тренинга, почнете ја повтроно програмата со поголема килажа и дуплирање на времето или повторувањата и пробајте од ВОЛ 1 од програмата д авидите дали имате напредок и сте спремни за појаки тренинзи. Со напомена дека не смеете да ги правите стомачните од таа програма, ги зманеувате со било која вежба од првиот тренинг.

Уживајте во мајчинството но во исто време грижете се за себе, среќна мајка значи и среќно дете

01

Загревање Postnatal

Пред секој тренинг задолжително направете правилно загревање со овие неколку едноставни вежби. Погрижете се да не го прескокнувате овој важен сегмент од вежбањето!

02

1. Вежби за абдоминалните мускули

Првиот тренинг од оваа програма е комплетно безбеден и помага и во случај на абдоминална дијастаза однсоно diastasis Recti (состојба каде се одалечуваат стомачните мускули наречени ректус од двете страни на стомакот)
Тренингот се содржи од 5 вежби кои ги изведувате по 1 минута, се препорачува да се направат минимум 2-3 круга а доколку можете и повеќе.

03

2. Тренинг за нозе и задник

Во 15 минути се повторуваат вежбите, доколку се чувствувате повеќе подготвени и имате сила, продолжете го времето до 25' и работете со килажа за почеток до 10 кг максимум доколку сте биле активни пред бременоста, во спротивно почнете со 2 тега од по 2 кг.

04

3. Тренинг за горен дел

45'' активно вежбање 15'' пауза
1. push ups
2. side arms rise
3. triceps
4. half burpee
5. push press

3-5 круга во зависност од времето со кое располагате и вашата физичка подготвеност

05

4. Вежби за абдоминални и грбни мускули

Табата е интервален тренинг каде една вежба се прави 20'' па се одмара 10'' и така 8 пати по ред. Трае 4 минути, после секоја вежба следи 1 минута пауза па се преминува на следна вежба.
Кога има ваков тренинг пробувате да се ефикасни односно да правите брзи промени за време на паузата и што повеќе повторувања (колку ви дозволува телото) во работните 20 секунди.

06

5. Тренинг за цело тело

2-4-6-8-10-12.....
lunges
abs
triceps
half burpee

07

6. Тренинг за цело тело 2

Сите вежби прво се прават по 5 повторувања, па сите вежби по 10....освен првата вежба во зависност од вашата подготвеност, може и таа да расте или да ја оставите да биде 5 повторувања секоја рунда.

08

7. Тренинг за нозе и јадро

Првата вежба е уште една вежба која помага за абдоминална дијастаза и генерлани се препорачува за после породување (слушајте инструкции), додека втората вежба е добра доколку имате болки во долниот дел од грбот и двете вежби практикувајте ги вон тренинг доколку имате потреба или воведете ги во Тренинг 1.

09

8. Aerobic тренинг

Како последен тренинг малку поинтензивно во движење но сепак дозволен за вашата состојба. Се работи секоја вежба во минута што значи дека вие го одредувате темпото и колку повторувања ќе направите во таа минута.

10

1. Активација на цело тело – тренинг од Total Body Workout програма

Интервален тренинг во кој се повторуваат неколку вежби со точно определена пауза помеѓу нив како би се добило максимално искористување на времето. Тренингот го активира целото тело и е супер за почеток заради можноста да секој индивудуално си го определи темпото.

11

2. Акцент на нозе и јадро – тренинг од Total Body Workout програма

Тренинг за нозе и јадро во два дела одделени со мала пауза за одмор. Механиката на чучнување се третира од повеќе вежби како би се добил сеофатен тренинг на нозете. Истиот систем се користи и за јадрото и неговото ангажирање во неколку различни позиции.

12

Истегнување vol. 1

Овие вежби се наменети за истегнување по завршување на секој тренинг. Погрижете се да не го прескокнувате овој важен сегмент од вежбањето!

13

Истегнување vol. 2

Овие вежби се наменети за истегнување по завршување на секој тренинг. Погрижете се да не го прескокнувате овој важен сегмент од вежбањето!

насоки за вежбање

Доколку сте скоро породени или пак физички неактивни доста долго време, оваа програма е токму за вас. Пoстнатал програмата е програма која е наменета за почнување веднаш после породување, поточно после првиот гинеколошки преглед. Тоа не се тренинзи кои ќе ве измачат и препотат, туку вежби и тренинзи кои полека ќе го враќаат телото во функција. Вежби со кои ќе се намалат болките во грбот (кои потекнуваат од лош сон, доење и држење на бебето), ќе ја зацврстат мускулатурата и ќе ви дадат повеќе енергија во денот. Тренинзите се кратки и доволни за тој период. Безбедни се и содржат вежби кои помагаат во затворање на абдоминалните мускули, се работат со мали килажи кои ќе помогнат во тонизирање на мускулите.

Програмата содржи 8 тренинга и вежби за истегнување и загревање. Важно е да се запази редоследот на трензините како што се набројани, може да вежбате и до 5 пати неделно колку што вие имате време. Штом го почувствувате телото појако, тогаш препораката е да преминете на програмата Total Body Workout Vol 1.

Целата програма гледана како целина ќе ти помогне да ги постигнеш твоите цели, без разлика дали сакаш да намалиш килограми, да се одржиш или да качиш килажа, но за тоа поголем удел има исхраната за која имаме индивидуален пристап односно не може сите исто да јадеме, затоа поред целите и моменталната состојба секој треба да пресмета колку калории треба да внесува во денот, за што имате подетално објаснето во делот исхрана.

Започни 7 дневен
free trial

Приклучи се бесплатно и пробај.

ПРЕПОРАКИ И РЕАЛНИ

Успешни Приказни

Наташа Шопова

Прочитај повеќе

Ивана Андоновска

Прочитај повеќе

Ана-Марија Трајковска

Прочитај повеќе

Ирена Гроздановска

Прочитај повеќе

Елена Штерјовска

Прочитај повеќе

Ирена Арсовска

Прочитај повеќе